Print this page

Nordre Steinkjellersmauet

Fjellsiden
x
Fjellveien er utgangspunkt for mange godt skiltede turveier. <br>Foto: Bergen Guide Service
 
Fjellveien er utgangspunkt for mange godt skiltede turveier.
Foto: Bergen Guide Service
 
Fjellsiden er vel verdt et besøk også på vinterstid<br>Foto: Bergen Tourist Board/Arvid Opdahl
 
Fjellsiden er vel verdt et besøk også på vinterstid
Foto: Bergen Tourist Board/Arvid Opdahl
 
Varighet: 2 timer

En tur gjennom smitt og smau med en ekte Bergensguide, hør om folkeliv i Øvregaten i middelalderen. Se velholdte trehus tett i tett.


Fjellsiden strekker seg fra Sandviken og videre mot Kalfaret og inneholder i dag en sentral del Bergens gamle trehusbebyggelse. Samtidig som det ligger i den eldste delen av byen finner man i dag en stor variasjon i alderen på husene, som man vil bli vist på denne vandringen.

Øvregaten som mange mener er Norges eldste handelsgate dannet den øvre grensen for Hanseatene sitt område. I fjellsiden over øvregaten bodde mange av de tyske håndverkerene sammen med datidens bergensere som hadde sitt virke her. Bebyggelsen er preget av mange små og store smau tett i tett med gamle trehus, hvor guiden kan vise forskjellige byggestiler og fortelle historier om hvordan de levde her i middelalderen.

Videre oppover i smauene finner en også Telthussmauet som troligvis har fått navnet sitt fra militære telt som lå der en gang i tiden. Denne adressen er også kjent for de som har lest bøkene om Varg Veum som hadde sitt bosted der.

Når man har kommet seg opp til Skansen finner man flere artige bygg, mellom annet så har vi "Rollandkjerken" eller Skansen brannstasjon som den heter. Tårnet hadde den viktige funskjon at man kunne kikke utover byen, og på denne måten oppdage branner som var i emning.